Kolačići

Politika kolačića

Za ispravno funkcionisanje internet stranica neophodno je sačuvati minimalnu količinu informacija (cookies) na vašem računaru. Po pravilima Evropske unije obavezni smo da zatražimo pristanak korisnika. Korišćenjem ovog website-a pristajete na upotrebu kolačića. Ukoliko niste saglasni moguć je pregled sadržaja sajta, ali neke funkcije možda neće biti pravilno izvršene ili prikazane.

Šta su kolačići?

Kolačići su male jedinice informacija koje vaš pretraživač automatski čuva u memoriji vašeg računara. Kolačići imaju različite funkcije, koje se prevashodno odnose na jednostavnost korišćenja sajta. To omogućava kolačiću da „zapamti“ podešavanja koja ste odabrali, tako da ne morate da ih prilikom svake posete ponovo unosite.

U koje svrhe ih koristimo?

Kolačiće koristimo da analiziramo upotrebu našeg website-a i da ga na osnovu informacija koje dobijamo iz te analize unapređujemo. Na osnovu prikupljenih informacija ne možemo da identifikujemo vas lično. Vaše ime, imejl adresa ili slični podaci neće se čuvati zajedno sa podacima kolačića.

Kakve kolačiće koristi ovaj website i zašto?

Za newsletter koristimo Mailchimp. O politici privatnosti u vezi sa njegovim korišćenjem možete pročitati na https://mailchimp.com/legal/privacy/. Na kraju svakog mejla koji vam šaljemo putem newsletter-a na koji se sami prijavljujete postoji mogućnost odjave.

Za merenje i analizu posećenosti našeg website-a, kao i pregled statistika upotrebljavamo Google Analytics i Smartlook. Ovi servisi memorišu anonimne kolačiće prilikom svake posete korisnika website-a i omogućavaju nam anonimizovane statistike i preglede posećenosti, koji nam pomažu sa praćenjem načina na koji posetioci koriste sajt. Datoteke kolačića obrađuju obrađivači u skladu sa svojim uslovima koje možete da pogledate putem sledećih linkova:

Više informacija o Google Analytics.
Načela zaštite podataka o ličnosti društva Google.
Više informacija o Smartlook. (EN)
Načela zaštite podataka o ličnosti servisa Smartlook. (EN)

Da li na website-u postoje kolačići trećeg lica?

Postoji više spoljnih servisa koji za korisnika čuvaju ograničene kolačiće. Te kolačiće nije instalisao ovaj website, ali neki služe za normalan rad određenih funkcija koje olakšavaju pristup korisnika sadržini. Zato informacije o zaštiti podataka sa kojim ste upoznati ovde važe samo za ovaj website, a zaštitu podataka kod spoljnih servisa treba proveriti na njihovim zvaničnim sajtovima.

Kako mogu da kontrolišem kolačiće?

Ukoliko želite da onemogućite kolačiće to možete uraditi putem vašeg web pretraživača. Važno je napomenuti da website funkcioniše optimalno samo ukoliko su kolačići u vašem pretraživaču omogućeni.

Podešavanje kolačića u Google Chrome-u

Podešavanje kolačića u Firefox-u

Podešavanje kolačića u Internet Explorer-u

Podešavanje kolačića u Safari-ju

Podešavanje kolačića u Opera-i